Archiv článků
Informace z oboru

Aktuální úroveň niklu vzbuzuje neklid

O okamžiku trendu rozhodují investoři

Současná situace niklu na trhu podrobuje účastníky i analytiky trhu tvrdé zkoušce. Ještě na začátku roku se zdálo, že je vše jasné a že se základní data a vývoj kurzu řídí stejnou logikou. Od té doby se nic zásadního nezměnilo, přesto je v současné době s ohledem na stávající úroveň kurzů ve vzduchu cítit cosi rušivého.

Jistě, oproti očekáváním na začátku roku výrazně vzrostly zásoby niklových rud v Číně. Příčinou je zejména zvýšení vývozu rud obsahujících nikl z Filipín do Číny. Filipínské rudy sice většinou obsahují méně niklu, přesto však představují vhodnou výchozí surovinu pro produkci NPI (Nickel Pig Iron) v Číně. Ale i tyto zásoby budou jednou vyčerpány.

Produkce NPI v Číně však  současné době ani tak netrpí nedostatečným zásobováním surovinami, jako spíše nízkými kurzy niklu, díky kterým je produkce pro mnoho výrobců nehospodárná. Přímým důsledkem by mělo být omezení výroby.

Možná je malý vzestup kotací z 15 000USD/t na 15 600USD/t již předzvěstí tohoto vývoje nebo se již také může jednat o prní signály všeobecné změny trendu.

Vývoj cen niklu 23.3.15zásoby niklu 23.3.15

 

 

Veškeré informace jsou čerpány z redakce a časpisu Focus Nerez.

Zpět na výpis příspěvků