Archiv článků
Informace z oboru

Trh niklu jako hračka cen ropy a měn

Aniž by se mezi Vánocemi a Novým rokem událo něco zásadního, staly se průmyslové kovy, a tedy i nikl faktorem, který zásadně ovlivňuje vývoj i na ostatních trzích. Aktuální vývoj kurzu niklu tak neodráží reálnou situaci, spíše je poháněn peněžní politikou centrálních bank, investičními rozhodnutími investorů a hospodářskou válkou o nadvládu na trhu ropy.

Kurz niklu tak od mírného zpevnění na začátku prosince přibližně o 9% klesl a v současné době se pohybuje kolem hodnoty 14 500USD/t. Kotace dokonce během jednoho obchodního dne dočasně klesly pod hranicí 14 000USD/t. Tento vývoj udivuje i dlouholeté pozorovatele trhu a nikdo z nich nemá pro současnou situaci reálné vysvětlení, přinejmenším hledá-li důvody na trhu niklu samotném.

S ohledem na další pohyb kurzu tak všude panuje nejistota, která se již u některých analytiků projevila v hektické opravě cenových prognóz pro rok 2015. V této souvislosti by to však chtělo trochu více vytrvalosti a důvěry v tyto analytiky, protože základní data na trhu niklu, tedy informace o trhu týkající se nabídky a poptávky, zůstávají po všem, co se v současné době děje, nezměněná.

Vývoj niklu 8_4_15zásoby niklu 8_4_15

 

Veškeré informace jsou čerpány z redakce a časpisu Focus Nerez.

 

Zpět na výpis příspěvků