Archiv článků
Informace z oboru

Vývoj cen niklu + zásoby na LME

Co se týče vývoje kotací niklu na LME v týdnech od posledního vydání zpravodaje OCR, daly se věci opět do pohybu. Přestože kurzy na úrovni kolem 9 500 USD/tunu našly pevnou půdu pod nohama, přichází na této cenové úrovni 55 – 65% producentů primárního niklu o zisk. Jinými slovy, neexistuje žádný pozitivní příspěvěk k fixním nákladům. Ba zcela naopak. Každá vyprodukovaná tuna niklu vede ke ztráže již na úrovni příspěvku na úhradu.

To jistě nemůže být trvalý a už vůbec ne dlouhodobý stav. A zdá se, že to trh a jeho účastníci vidí stejně, protože popsané hledání pevné půdy pod nohama přesně vyjadřuje toto přesvědčení.

Od konce září 2015 ceny niklu opět vykazují jasnou vzestupnou tendenci. S jistotou můžeme hovořit přinejmenším o krátkodobém vzestupném trendu, který nyní situaci na trhu výrazně zlepšil i z hlediska technické analýzy a v jehož důsledku by se kurzy mohly vyšplhat až na úroveň 12 000 USD/t.

Aktuálně se nikl obchoduje za 10 300 USD/t.

Tento trend je však třeba udržovat trvale, což nevylučuje krátkodobé opravy.

Skutečnost, že se v posledních dnech asijské burzy, zejména činský akciový trh, opět výrazně zotavily, přitom nesmí být přehlížena. V případě opětovného oslabení by to na kurzy niklu pravděpodobně mělo utlumující až negativní dopady.
Vývoje cen - nikl - 11.1.2016Zásoby niklu 11.1.2016

Zpět na výpis příspěvků